Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΧΡΙΣΤΟΨΑΡΑ
ΣΑΦΡΙΔΙΑ


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΙ

















ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΑΛΑΝΙΑΡΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ


ΘΡΑΨΑΛΑ

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΥΔΑΤ/ΡΓΕΙΑΣ

ΜΥΔΙΑ ΥΔΑΤ/ΡΓΕΙΑΣ


























Καθετή για Χριστόψαρο ( βαθειά καθετή )






5 48

Χριστόψαρο

του Αντώνη Δρόσου

Ψάρι σπάνιο στη ρηχή καθετή, όμως αρκετά συνηθισμένο στη βαθιά. Μπορεί να αρπάξει το πιασμένο ψάρι μας, να βουτήξει τη μεγάλη μερίδα ψαροδόλι που υπάρχει στο αγκίστρι μας ή και να πιαστεί από κάποιο αγκίστρι σε τυχαίο σημείο του σώματός του. Ο ψαράς σπάνια θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το ψάρεμά του. Αυτό θα γίνει μόνο αν γνωρίζει ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά ψάρια του είδους. Συνήθως αρματώνει μια χοντρή καθετή που απευθύνεται σε μεγάλους κατοίκους του βυθού που μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και το χριστόψαρο.

Αρματωσιά
Η αρματωσιά μας αν πρόκειται να ασχοληθούμε με ψάρια του είδους του, θα πρέπει να είναι αρκετά ενισχυμένη. Αυτό τόσο σε πάχος πετονιάς, όσο και σε αγκίστρια. Ο αριθμός των παράμαλλων είναι δύο ή τρία, ενώ αν ασχοληθούμε συγχρόνως και με μικρότερα ψάρια, μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό παράμαλλων με την εξής διαφορά: Το τελευταίο ή τα δύο τελευταία θα είναι μακρύτερα και με μεγαλύτερο αγκίστρι.
Το πάχος του παράμαλλου 0,35-0,40mm. Το μήκος του όσο μπορούμε μακρύτερο, φτάνει όμως το συνολικό μήκος της αρματωσιάς μας να είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού, για να μπορούμε να την ψαρέψουμε.
Ο τρόπος σύνδεσης παράμαλλου με μάνα αρματωσιάς είναι συνήθως η χάντρα σύνδεσης. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε εκεί είναι το είδος της χάντρας. Στο εμπόριο θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία από αυτές. Θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο που δεν σπάει εύκολα στις εγκοπές.
Τα αγκίστρια μας μεγάλα, αφού και τα δολώματά μας θα είναι εξίσου μεγάλα. Η χρησιμοποίηση δύο μαζί αγκιστριών στο ίδιο παράμαλλο είναι ένας τρόπος για χρησιμοποίηση μεγαλύτερου κι ελκυστικότερου δολώματος και για πιο σίγουρο άρπαγμα. Πούλιες, χάντρες φωσφοριζέ ή έντονου χρώματος, καλό είναι να υπάρχουν στα παράμαλλά μας. Από ότι έχει αποδειχθεί, στα βαθιά ψαρέματα προσελκύουν καλύτερα τα ψάρια στα δολώματά μας.

Δόλωμα
Ψαροδόλι, το νούμερο ένα δόλωμα. Σαρδέλα ολόκληρη, δυο γαύροι μαζί, φιλέτο σαβριδιού, κολιαρούδι, οι πρώτες μας επιλογές. Στη συνέχεια πάμε στα ασπροδόλια όπως μικρά θραψαλάκια, καλαμαράκια, σουπίτσες, πλοκάμι χταποδιού. Βέβαια δεν θα αμελήσουμε και την ολόκληρη γαρίδα με τα τσόφλια που τοποθετούμε συνήθως στα ψηλότερα αγκίστρια που είναι και κάπως μικρότερα.































Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Χριστόψαρο με μυρωδικά .Υλικά
800 γρ. φιλέτα χριστόψαρου
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλάκια βασιλικό (1 χούφτα αν βάλετε φρέσκο)
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι
1 κουταλάκι κόκκοι μαύρου πιπεριού
5 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς (αφήνετε μέσα το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να κάψει). Χτυπάτε όλα τα υλικά (εκτός των φιλέτων) στο μπλέντερ και αλείφετε με αυτό το μίγμα τα φιλέτα. Τα βάζετε στο καυτό ταψί και τα βάζετε στο φούρνο (καλύτερα σε ψηλή θέση του φούρνου) και τα ψήνετε μέχρι να ψηθούν όσο σας αρέσει. Τα σερβίρετε αμέσως, συνοδευμένα με βραστά λαχανικά και σκορδαλιά .




ΑΠΟ